söndag 21 augusti 2016

Allmänna Idrottsklubben

Wikipedia
Rekordmagasinet
 Jag sätter en etta och garderar med kryss på matchen mellan ÖSK och AIK. Orden skulle kunna vara Putte Kocks, legendarisk AIKprofil, som under sextio och sjuttiotalet presenterade stryktipset varje vecka i Sveriges radios enda tevekanal. Putte personifierade AIK under ett halvt sekel både som spelar, ledare och styrelseledamot. Han har 3 OS-brons i fotboll två som ledare men också ett som spelare från OS i Paris 1924, där han för övrigt fick utmärkelsen turneringens bästa vänsterytter.
  En meniskskada satte stopp för den aktiva karriären och han fick istället ägna sin tid till ledaruppdrag i AIK och på förbundsnivå, bridge och sitt arbete som fotbollskommentator. I de flesta av dessa uppdrag hängde det en fet cigarr i mungipan medan han samtidigt spred trivsel omkring sig. Många är de skrönor som är förknippade med Putte och hans sätt att uttrycka sig och kommentera fotboll. En ekenskis ut i fingerspetsarna.
   Historiskt har de båda föreningarna utväxlat spelare och senast i raden är ytterbacken Martin Lorentzon som spelade i dagens bortalag innan sitt proffsäventyr för division tre laget Coventry i England. Sport har även tidigare hämtat både Crespo och DG i gnaget men båda dessa har gått vidare i sina karriärer. Några som gått motsatt väg och avslutat sin respektive aktiva tid som fotbollsspelare är Mats Rubarth och AIK-ikonen Daniel Tjernström som spelade i svartvitt innan flytten till huvudstaden. I dagens match spelade RÅP och Ahmed Yasin för sina nya respektive lag, där Yasin blev utbuad av hemmapubliken varje gång han rörde bollen
   Idag är alltså AIK på besök på Behrn Arena till ett toppmöte där de båda lagen är inblandade i striden om tredjeplatsen i allsvenska och där stockholmarna just nu har övertaget. Gnaget förstärks dessutom av uppemot tretusen tillresta stockholmare som förhöjde stämningen på Behrn men också ställde stora krav på den lokala ordningsmakten.
Första halvlek böljar spelet fram och tillbaka och lagen byter chanser med varandra. Båda lagen går framåt och lagen spelar underhållande med ett varierat passningsspel och de korta och långa passningarna avlöser varandra.
    Så ser halvleken ut ända fram till den 38 minuten då AIK får på ett relativt ofarligt skott som tar på en svartvit back och smiter in i mål. Bara någon minut senare dras Viktor Sköld ner i straffområdet och tvingar domaren att peka på straffpunkten. AIK protesterar vilt och drar på sig tre varningar.
Från min position på Västra stå var det en solklar tröjdragning. Astrit kliver fram och slår en straff i lagom höjd för Carlgren i målet som gör en snygg matchavgörande räddning.
   I andra halvlek parkerar AIK bussen och sport ges inte några ytor än mindre chanser. Richard Norlings taktik följs av spelarna till punkt och pricka och mitt i ÖSKs forcering som inte oroar AIK nämnvärt sticker AIKs unga supertalang Alexander Isak fram och petar in tvåan för bortalaget. Då är det endast en minut kvar av matchen.
   I ett tamt Sport höjde sig Oscar Jansson i målet över mängden men stabilt spel och en frilägesräddning.  Erik Moberg höll ihop försvaret och på mitten stred Nordin Gerzic mot gnagarnas mittfältare på ett bra sätt.
   Vi hoppas att ÖSK fortsätter spela ihop det nya lag man skaffat sig under sommarfönstret för det finns en hel del att jobba med för herrar Axén och Käll. Om laget blir samspelt finns förutsättningarna för en klassisk ÖSK höst med mängder av poäng på kontot. Bloggen håller tummarna för en fin höst för svartvitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar