måndag 3 april 2017

Allsvensk premiär 2017, Jönköpings södra

Förra säsongens nykomlingar J-södra är på besök på Behrn arena. En andra säsong som av tradition är svår för ett lag i en högre serie. Förra årets möte slutade med hemmaseger 2-1 och i förhandstipsen har många sk experter tippat lagen efter varandra i sluttabellen som tia respektive elva. Själv håller jag nog ÖSK som något bättre i år även om hemmalaget inte gett mig någon speciell känsla. Lite mellanmjölk varken fågel eller fisk.
J-södra har tappat sin skyttekung i Pawel Cibicki till MFF som var ett lån från klubben och han startade årets säsong med att rädda poäng åt de himmelsblå.
   Skyttekung för smålänningarna blir nog istället Daryl Smylie som utjämnade ställningen tidigt i andra halvlek på en hörna. Tyvärr är det många synder hos hemmalaget från förra året som upprepade sig i matchen, men jag skall väl inte gnälla för mycket när Sport ändå till slut lyckades bärga tre poäng i premiären.
J Södra

Jönköpings södra är ingen publikmagnet precis men 7073 bänkar sig ändå för att se J Södra parkera bussen på Behrn. Matchen börjar i ett ställningskrig där ingen vill släppa till några luckor. Det enda som händer är att ÖSKs Ayaz får en lårkaka i början av matchen som tvingar honom att gå ut redan i 33 minuten. Han hinner ändå halvskadad med att slå en bananskruvad vänsterdoja tätt intill stolpen och ge Sport ledningen i premiären. I princip var det roliga slut redan där, efter 13 minuter, för sedan uppträder hemmalaget otajmat, juniormässigt och stirrigt. Jönköping spelar hårt och försöker förstöra spelrytmen med att spela på gränsen som ger ÖSK mängder av frisparkar: Framåt är Sport ofarliga som lammungar trots att man i vanlig ordning spelar österut i första halvlek. Från mitten av första till mitten av andra halvlek styr Jönköping spelet och har en hel del halvchanser som med lite tur kunnat resultera i både ett och två mål.
   Omdömet från läktarhåll och de påpälsade förståsigpåarna är hårt och enögt. ÖSK spelar uselt och har emellanåt tur som har ett oavgjort resultat. Bloggen kan också konstatera att Gerzic haft en bra vinter med mycket mat, ändå lyckas han vara bäst på mittfältet i hemmalaget.
   I andra halvlek är Hines-Ike en säkerhetsrisk bakåt medan Hines-Mike rensar resolut det som kommer i hans väg. Framåt hittar Besara inte rätt många gånger och när sedan han får ta straffen som Igboananike ordnar är det symptomatiskt att den går i nät först på returen.
   Fortfarande vinner inte Sport en enda offensiv luftduell även om Yannis Mbombo får tio minuter på slutet och där ser bloggen äntligen en spelare som inte är gjuten i Axénform utan kan bli ett krutpaket längre fram på säsongen som kan vinna offensiva höjddueller.
Tre poäng är alltid tre poäng och det blir kul att se vad laget kan åstadkomma när spelet stämmer, luften är varm och spelarna hittar varandra. Spelarna och laget kan bättre, för sämre kan det inte bli.
   För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.